Welke paardenvrachtwagen mag ik rijden met mijn rijbewijs?

Auto (B)
Met een autorijbewijs (B) mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa van een trekkend voertuig plus een aanhangwagen of oplegger met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg blijft 3500 kg.

Per 19 januari 2013 is een nieuwe categorie B met code 96 ingevoerd. Onder deze categorie valt een combinatie van een auto plus een aanhangwagen of oplegger (met een toegestane maximum massa zwaarder dan 750 kg) die samen een toegestane maximum massa tussen de 3500 kg en 4250 kg hebben.

Auto (BE)
Voor de categorie BE mag de toegestane maximum massa van de oplegger of aanhangwagen niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Voor de oplegger of middenasaanhangwagen is hierop een uitzondering. De toegestane maximum massa van de oplegger of middenasaanhangwagen mag meer zijn dan 3500 kg als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • de toegestane maximumlast onder de koppeling van de oplegger of middenasaanhangwagen mag niet meer bedragen dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend motorrijtuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend motorrijtuig.
  • de toegestane maximum aslast dan wel de som van de toegestane maximum aslasten van de oplegger of middenasaanhangwagen mag niet meer bedragen dan 3500 kg. Deze gewichten staan op het kentekenbewijs

Vrachtauto (C1)
Met een Vrachtauto rijbewijs C1 mag u een motorijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa  tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt.

Vrachtauto (C1 met code 95)
Met een Vrachtauto rijbewijs C1 met code 95 mag u een motorijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt. Met een Vrachtauto rijbewijs C1 met code 95 mag u beroepsmatig vervoer verrichten.

Vrachtauto (C)
Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u een motorijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt.

Vrachtauto (C met code 95)
Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u een motorijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Met een Vrachtauto rijbewijs C met code 95 mag u beroepsmatig vervoer verrichten.

Vrachtauto met aanhanger (C1E )
Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E mag u:

  • met een vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg.
  • met een voertuig van de categorie B een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg. Kijk hier voor de regels van het rijbewijs BE.

Let op! Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E mag u géén beroepsmatig vervoer verrichten. Daarvoor moet u een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E met code 95 halen.

Vrachtauto met aanhanger (C1E met code 95)
Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E met code 95 mag u:

  • met een vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg.
  • met een voertuig van de categorie B een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg. Kijk hier voor de regels van het rijbewijs BE.
  • beroepsmatig vervoer

Vrachtauto met aanhanger (CE)
Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs CE mag u:

  • met een vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg.

Let op! Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs CE mag u géén beroepsmatig vervoer verrichten. Daarvoor moet u een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs CE met code 95 halen.
Vrachtauto met aanhanger (CE met code 95)
Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs CE met code 95 mag u:

  • met dit motorvoertuig een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg.
  • beroepsmatig vervoer

Code 95

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.

 

Comments are closed.