Yvette en Pieter van Nuys – De liefde voor het Friese paard was er al snel..

oktober 26, 2017

Yvette van Nuys heeft samen met haar man ‘Demro Stables’ opgericht. Wij vroegen haar over haar hoogtepunten, haar ervaring met de KRISMAR-truck én over haar dochter Demi, die wij ook gesproken hebben. 

Yvette: “Demro Stables is inmiddels een begrip geworden in de Friezen wereld. De naam Demro Stables is afgeleid van de namen van onze kinderen, Demi en Rob. Wij zijn begonnen in Mierlo met ons bedrijf omstreeks 2005. Per jaar krijgen we ongeveer 20 veulens van onze eigen merries, waarvan er ongeveer 8 via embryotransplantatie geboren worden. Dit wordt begeleid door Tilly Spierings van het Veterinair Centrum Someren. Als alle veulens gespeend zijn, gaan ze naar Antoinette en Arjen van het opfokstation Raepshille. Waar ze uitermate goed verzorgd worden, en naar hartenlust kunnen spelen met leeftijdsgenoten. Daarnaast zijn wij ook actief op de keuringsterreinen en kunnen we menigeen kampioenstitels achter onze naam zetten.”

De liefde voor het Friese paard was er al snel..

“Samen hadden we al twee Friese paarden Jelle en Veerle, en door hun waren we meteen verliefd op dit ras. Mooie trotse zwarte statige paarden, met hun weelderige manen en de welbekende flossen aan hun benen. En niet te vergeten hun fijne karakters. En daardoor ontstond het idee om wat meer te gaan doen met deze geweldige zwarte paarden. Eind 2017 is Elias 494 goedgekeurd voor dekdienst, daar ging heel wat aan vooraf. Toen hij 3 jaar oud was, ging hij de verrichtingen in. De verrichtingen zijn voor een 3-jarig paard best wel zwaar. Hij is er toen uit gegaan met een ontsteking. Het jaar erop mocht hij weer opnieuw instromen maar vonden ze hem niet genoeg verbeterd met het jaar daarvoor. Toen is hij actief uitgebracht in de wedstrijden en stond hij overal voorop, won alle kampioenschappen in verschillende klasse en was hij inmiddels bijna klaar voor de overgang naar de grand prix. Toen heeft hij vorig jaar het verkort onderzoek doorlopen, en die heeft hij met glans behaald. Met mooie punten is hij geslaagd. Het meest trots zijn wij dat we deze goedgekeurde dekhengst hebben, en een zelf gefokte Modelmerrie Goedele van de Demro Stables. Dat is bij de merries crème de la crème en het hoogst haalbare predicaat. En natuurlijke de vele fokdag kampioenschappen die we gewonnen hebben.”

Yvette over de KRISMAR truck:

“Onlangs hebben wij de KRISMAR van De Boer Horsetrucks aangeschaft. Wij zijn inmiddels al veel op pad geweest met de wagen. Ook al een paar keer naar Friesland toe, en andere verre plaatsen. We rijden er erg vaak mee. De truck bevalt super goed. Fijne stoelen, weinig geluid. De camera is ook erg fijn. En hij rijdt te gek!! Ik vind de inrichting erg fijn, dat maakt hem toch ook anders dan de andere.  Ook anderen vinden het een hele mooie wagen, de kleur vinden ze ook apart. En ook de inrichting vinden ze net als wij erg veilig. Wij gaan de komende tijd nog vaak op stap met de KRISMAR truck, zo gaan wij nog naar Geldrop wedstrijd, Oirschot selectie Friesian talent cup, Friesland Friesian talent cup en de Rotterdam wedstrijd.”

Dochter Demi heeft ook de liefde voor het Friese paard gekregen, en rijdt verdienstelijk in de sport in de klasse ZZ-zwaar. Wij spraken haar over hoe ze begonnen is en haar grootste trots. 

“Hoi! Ik Ben Demi van Nuys en ik ben nu net 17 jaar geworden. Ik zit op maandag op school in Roermond, paardenhouderij. De rest van de week werk ik thuis met de paarden. Ik was als klein meisje al altijd bij de paarden te vinden. Dus het zou raar zijn als ik daar niet mee verder zou gaan. Ik reed al met mijn 5 jaar op een Fries rond. Ik heb al meerdere kampioenschappen gewonnen. We hebben net weer wat wedstrijden achter de rug, zoals de pavo frysobokaal. Dat is voor 3 en 4-jarige paarden. Ik reed Rob, een 4-jarige zelf gefokte hengst. Wij zijn daar 2de geworden. Binnenkort komt de friesian talent cup er weer aan, en ook de gewone wedstrijden tussendoor.  Ik ben het meest trots op het kampioenschap in Kootwijk, waar ik reserve kampioen werd met Tjarda van Lutke peingjum. Ik was net 12 jaar oud geworden. En dat tussen allemaal volwassen mensen! En ook met ons eigen gefokte merrie Goedele van de Demro Stables toen ik Kampioen werd in Kootwijk. Ik was toen 15 jaar. Deze merrie is overigens nu Model geworden dit jaar. Ook ik maak natuurlijk ook gebruik van de KRISMAR truck als we naar kampioenschappen gaan, al mag ik deze nog niet zelf besturen. Maar ik moet in november op voor mijn rijbewijs, en dan hoop ik dat ik dat vanaf dan ook zelf kan doen. En dat mijn moeder dan naast me zit, in plaats van andersom.

Aan beginnende rijders wil ik als tip mee geven dat je altijd goed moet luisteren naar je instructeur, en lekker traint met je paarden. Dat je dat niet 1 a 2 keer in de week moet doen, maar wel echt 5 a 6 dagen. En dat je kijkt naar je paard, of hij het nog wel leuk vind. Afwisseling doet ook een paard goed.”Sticky

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*