Wendy van der Veen – Mijn passie is het Friese paard, een ras dat ik in mijn hart gesloten heb

juni 20, 2018

In 2018 zal ik, Wendy van der Veen, namens de Elite Friesian Auction een tweetal veilingen voor kwaliteitsvolle Friese paarden organiseren. Ik speelde al een aantal jaren met het idee om een fysieke veiling te organiseren, maar ik voelde dat de tijd er nog niet rijp voor was. Totdat ik eind 2017 werd benaderd om Friese paarden voor een andere veiling te selecteren, echter stond ik niet achter het concept (online), en was ik bezig met een verbouwing en verhuizing van mijn woning, waardoor ik naast mijn fulltime baan, weinig tijd overhield voor andere activiteiten.

Met verhuizing achter de rug, begon het dan toch weer te kriebelen, en kort daarna was de inschrijving van de Elite Friesian Auction bij de Kamer van Koophalen een feit.

Ik ben geen onbekende in de Friese paarden wereld. Sinds 1992 lopen er Friese paarden op ons erf in het Friese dorpje, Rottevalle. Samen met mijn vader en oom fokken we onder de stalnaam fan ‘e Rydwei.

We zijn onze fokkerij zonder enige vorm van kennis gestart, maar door de jaren heen, heb ik mij verder verdiept in het stamboek (KFPS) en fokkerij. Zo heb ik de cursussen Beoordelen I en II van het Friese paard gevolgd, heb ik de cursus Paardenhulpkracht KI gevolgd in Zwolle en Utrecht, zat ik in het oprichtingsbestuur van JongKFPS, ben ik voorzitter voor de Friesian Talent Cup sinds 2015 en vanaf 2018 oprichter en voorzitter van de Elite Friesian Auction.

Houd ik door al deze evenementen en organisaties ook nog tijd over om zelf iets te doen met Friese paarden? Dat lukt zeker! Ik breng mijn Friese ruin Kjeld, uit in de dressuursport, daarnaast heb nog een fokmerrie staan waar we elk jaar een veulen bij fokken, en ook probeer ik elk jaar een hengstveulen aan te kopen voor de opfok voor het dekhengst avontuur.

Ik kan dus moeilijk ontkennen dat het Friese paard een passie van mij is, en ik het ras in mijn hart heb gesloten.

De Elite Friesian Auction, welke een partnership heeft met De Boer Horsetrucks, wil met haar fysieke veilingen een platvorm creëren waar kwaliteitsvolle Friese paarden geveild worden, waardoor de top van de markt bereikbaar wordt voor een breed publiek. Een fysieke veiling zorgt ervoor dat men een gevoel krijgt bij een Fries paard. Het is een rasfokkerij, dus ookal zijn de papieren nog zo goed, ik ben van mening dat een paard je moet “pakken”. Daarnaast is het veilen van Friese paard van oudsher een hele mooie traditie, waar ik met de Elite Friesian Auction weer nieuw leven in wil blazen. Uiteindelijk ben ik een tevreden organisator en blij mens, als verkopers, koper en toeschouwers na een dag vermaak en een leuk feestje, naar huis gaan met een goed gevoel. We gaan dit avontuur samen met elkaar aan, ik creëer met mijn kennis en kunde een platvorm waardoor dit mogelijk is. Uiteindelijk draagt iedereen haar deel er aan bij, en hoop ik met de Elite Friesian Auction de traditie eer aan te doen.Sticky

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*